top of page

Wie zijn wij?

Wij zijn vier laatstejaarsstudenten van de opleiding educatieve bachelor in het lager onderwijs van de hogeschool Vives Brugge. 

Fien.

Fien Vandenbussche

De veelgestelde vraag ‘Wat wil je later worden?’, kon ik op achtjarige leeftijd al zonder enige twijfel beantwoorden. Leerkracht worden, voelde aan als een soort roeping. Ik startte de opleiding met veel gedrevenheid, met dezelfde gedrevenheid koos ik voor de onderzoeksopdracht rond begrijpend lezen. Doorheen mijn stages merkte ik op dat komen tot leesbegrip een moeilijke opgave is. Het is ook algemeen geweten dat het niveau van begrijpend lezen in de Vlaamse basisscholen achteruit gaat. Ik wil mijn steentje bijdragen om hier iets aan te doen want begrijpend lezen is een belangrijke vaardigheid om kinderen volop te laten meedraaien in de maatschappij, we worden er elke dag meermaals mee geconfronteerd. Eline Boone kwam op basis van haar literatuuronderzoek tot enkele belangrijke conclusies over wat werkt en niet werkt om tot beter leesbegrip te komen. Op basis van deze gegevens ontwikkelde ze de leeslestabel. Vanuit haar bevindingen krijgen wij de kans om de leeslestabel te verfijnen. Ik ben trots dat ik aan dit onderzoek mag verder werken zodat de ondersteuningstool verder kan worden verfijnd.

Dolores_edited.jpg

Dolores

Devoldere

Al snel wist ik dat ik leerkracht wilde worden. Ik ben een zeer enthousiast persoon die streeft naar een open, positief en gestructureerd klasklimaat met daarin een hoge graad van betrokkenheid en welbevinden van alle kinderen. Mijn ervaringen als kind met begrijpend lezen zijn niet zo positief. Ik ervaarde dit als iets heel complex doordat hieraan in de klas weinig aandacht aan werd besteed. De nadruk lag vooral op het kunnen beantwoorden van vragen op papier. Aan het functioneel omgaan met een tekst, werd amper aandacht geschonken. Vandaar dat ik dit thema wilde onderzoeken zodat de leerlingen in mijn klas voldoende competenties ontwikkelen om met een tekst aan de slag te gaan. Begrijpend lezen is immers een essentiële vaardigheid die cruciaal is voor de verwerking van informatie en kennisverwerving binnen de verschillende leergebieden.

Quinten.png

Quinten

De Baets

Ik ben Quinten De Baets. Ik zit in mijn laatste jaar van de opleiding educatieve bachelor leerkracht lager onderwijs. Ik koos voor deze opleiding omdat ik leerlingen iets wil bijbrengen wat hen in hun verdere leven zal helpen. Ik koos voor het onderzoek rond begrijpend lezen. Uit onderzoek blijkt dat zowel in Vlaanderen als in Nederland de vaardigheid begrijpend lezen achteruit gaat. Nochtans is begrijpend lezen erg belangrijk om te kunnen meedraaien in de samenleving. In samenwerking met het eerder onderzoek van Eline Boone, willen we met de leeslestabel de leerkrachten een tool aanbieden waarmee ze begrijpend lezen nieuw leven kunnen inblazen en de vaardigheid naar een hoger niveau tillen. Deze ondersteuning moet de leerkrachten ook helpen om van begrijpende lezen een vakoverschrijdende vaardigheid te maken.

Eine_edited.jpg

Eline Boone

​Ondertussen sta ik al een klein half jaar in het werkveld als leerkracht lager onderwijs. De gepaste afsluiter van mijn opleiding was mijn onderzoeksopdracht rond begrijpend lezen. Uit eigen stage-ervaringen had ik al gemerkt dat het komen tot leesbegrip een moeilijke opgave is voor de leerlingen van de basisschool. Ze missen vaak voldoende bagage om zelfstandig door een tekst te gaan. Uit een grondige studie leerde ik o.a. dat de leerkrachten niet altijd weten hoe ze het leesbegrip bij leerlingen kunnen bevorderen. De nood aan een overzicht van wat werkt en niet werkt, van een hulpmiddel om alle input te structureren en op dagelijkse basis te kunnen gebruiken, drong zich op. Zo ontwikkelde ik de leeslestabel. Dit is een opstap naar een mogelijke tool die leerkrachten kunnen inzetten. Mijn onderzoeksopdracht was te beperkt in tijd om alles grondig te kunnen testen en bood op het ogenblik van publicatie nog ruimte voor verbetering en praktische uitwerking. Ik ben dan ook verheugd dat een volgende onderzoeksgroep hiermee verder aan de slag is gegaan.

Onze
onderzoeksopdracht

Er werden twee onderzoeken gedaan. Eline Boone stelde in het eerste onderzoek de volgende onderzoeksvraag op. "Hoe kunnen leerkrachten - rekening houdend met de recente bevindingen - het leesbegrip bij leerlingen concreet bevorderen?"

Daarbij onderzocht ze de volgende deelvragen:

​

  • Wat werkt en wat werkt niet om tot leesbegrip te komen?

  • Welk onderwijs is effectief?

  • Kunnen we de wetenschappelijke inzichten concretiseren in een begrijpend lezen-tool voor leerkrachten van het basisonderwijs?

  • Hoe ziet zo’n tool eruit en hoe kunnen leerkrachten die tool dagelijks inzetten?

​

In het vervolgonderzoek hebben wij onderzocht: 

​

  • Hoe kan je de leeslestabel verfijnen zodat ze toegankelijk wordt om te gebruiken in de derde graad van het lager onderwijs?

  • Hoe kunnen we leraren ondersteunen bij het gebruik van de leeslestabel? 

  • Komen alle kinderen, ook leerlingen met specifieke onderwijsnoden, tot beter leesbegrip als je als leraar je lessen ontwerpt volgens de leeslestabel? 

​

Indien u interesse heeft om de onderzoeksrapporten volledig te lezen, bevinden ze zich hieronder.

​

​

Onderzoeksopdracht: begrijpend lezen. Een onderzoek naar het probleem, effectieve leesmethodes en de uitkomst in de vorm van een tool'.

Onderzoeksopdracht: begrijpend lezen. De leeslestabel een ondersteuningstool voor leraren.

bottom of page