Ons onderzoek
Al enkele jaren wordt in de media veel aandacht geschonken aan begrijpend lezen. De reden hiervoor is ondertussen gekend: het dalende niveau van begrijpend lezen in de Vlaamse basisscholen.
Er is de laatste jaren al veel onderzoek gevoerd naar de mogelijke oorzaken. De nood aan een effectieve aanpak voor begrijpend lezen dringt zich op. Zowel de resultaten van PIRLS 2016 als de herhalingsmeting in 2018 laten zien dat het begrijpend leesniveau van kinderen uit het Vlaamse basisonderwijs sterk achteruitgaat.
De afgelopen twee jaar werden naast een analyse van de oorzaken ook verschillende aanbevelingen tot effectieve leesdidactiek opgesteld.
De Taalraad (2019) roept het onderwijsveld nu op om die aanbevelingen te implementeren in de lespraktijk. Inspelend hierop luidt onze onderzoeksvraag: Hoe kunnen leerkrachten - rekening houdend met de recente bevindingen - het leesbegrip bij leerlingen concreet bevorderen?
Vier belangrijke onderdelen
Een goede tekst
Vooraleer je een les kan voorbereiden is het belangrijk om na te gaan welke tekst je voor je hebt. Daarbij stel je jezelf de vraag of het een rijke en authentieke tekst is en bestudeer je de complexiteit van de tekst.
Het leesdoel
Als je iets gaat lezen, gebeurt dat met een bepaald doel. De belangrijkste vraag daarbij is: ‘Wat wil ik bereiken met het lezen van de tekst?’.
De leesstrategie
Afhankelijk van de tekstsoort en het leesdoel kiest de leerkracht een middel of leesstrategie zodat het leesdoel bereikt wordt. Om door een tekst te kunnen gaan, is het inzetten van de gepaste leesstrategie(ën) noodzakelijk. Ze zijn een middel om door een tekst te gaan en mogen dus niet het doel zijn van een les begrijpend lezen.
De didactische aanpak
We stellen een begrijpend-lezendidactiek voor die het begrijpend lezen in de klas zou stimuleren. Met deze verschillende aanpakken zou je als leerkracht ervoor kunnen zorgen dat leerlingen beter en liever gaan begrijpend lezen en tot een beter leesbegrip komen.